Kezdjünk egy közös projektet!

Neved Add meg a neved! (minimum 4 karakter) Örömmel válaszolunk neked 24 órán belül.
Telefon Add meg a telefonszámodat! Lehet, hogy telefonon egyeztetsz szívesen.
Email Add meg az email-címedet! Vagy egy gyors emailnek jobban örülsz.
Üzenet
  Küldés folyamatban...

branding, arculattervezés és user interface design

Verzálosított MVM logó

Verzálosított MVM logó

Tavasszal szó esett már az MVM 2016-ban megújult arculatáról. Részletes elemzést írtam a belső margók arányáról, tipográfiai kérdésekről, hiányosságokról. 

Újabb apropója, hogy foglalkozok a témával, hogy 2019 során csendben frissítették az emblémát és részben megoldást is találtak az általam felvetett problémákra: lecserélték a betűtípust, valamint a kurrens betűket verzálra változtatták. 

Nézzük meg ezzel mit oldottak meg a korábbi problémákból.

MVM vagy mvm?

Minden jó brand az idők során változik és folyamatosan alakul, egyszerűsödik a vizuális megjelenése. Jelen esetben egyszerűsödésről nem beszélhetünk, csak változásról. Felmerül viszont a kérdés, hogy az első MVM arculatban miért kurrens betűket (mvm) használtak, amikor minden írásos megjelenésben az MVM-re verzál betűkkel hivatkozunk a Magyar Villamos Művek tulajdonévi betűszó miatt.

Lássuk mi változott!

Csokorba szedtem a változtatásokat. Jó látni, hogy minden módosítás jóbbá tette az emblémát:

  • a verzál MVM betűk jobban kötőnek a hagyományos MVM megnevezéshez és vizuálisan erősebbek mint a kurrens betűk, ezzel jobb felismerhetőséget biztosít
  • az emblémában egységes belső margórendszert alkalmaztak így kiegyensúlyozott az összkép
  • a verzál betűk befoglaló formája közelebb van a négyzethez mint a kurrenseké, így könnyebben illeszkednek az embléma négyzeteibe
  • Gotham Rounded betűtípusra váltottak, annak is a medium metszetét használták, amely egy jó minőségű font és jól illeszkedik a márkához.

Belső rend

Ahogy a korábbi embléma elemzésében rámutattam, a négyzet mint alapforma nagyon érzékeny a kisebb eltérésekre. Kivánja a szimmetriát, a kiegyenlítettséget. A verzál betűk használatával pedig ez a kiegyenlítés létrejött, szépen simulnak be az M és V betűk az őket befoglaló négyzetekbe. Egységes whitespace alakul ki a négyzetekben a betűk pozitív formái körül.

A 2019-es frissítésben használt Gotham Rounded betűtípus egy viszonylag elterjedt font. A Gotham alap betűcsalád lekerekített változata. Ez az alapkészlet széles körben elterjed jó minősége és használhatósága miatt: arculatok, irányítórendszerek, magazinok gyakori betűtípusa. Itt is jó választásnak bizonyult, hogy az ingyenes Linotte metszetet erre a bevált fontra cserélték.

Várjuk a folytatást!

Összességében azt látjuk csak pozitív változások tapasztalható az emblémában. A frissítés további elemeit lehetséges arculati elemeit még nem tudtam megfigyelni, egyedül a csoport weboldalon weboldal és egy OKOS Iskola pályázat kampányban figyelhető meg az új embléma. Figyelni fogom az újabb frissítéseket :)


Szeretnél több hasonló tartalmat olvasni? Csatlakozz a Brandguide Facebook csoporthoz! 

CSATLAKOZZ MOST!

 

Érdekel az arculattervezés?

Töltsd le 56 oldalas, gazdagon illusztrált
ingyenes Arculattervezési kisokos ebookunkat. 

TÖLTSD LE MOST!

Serfőző Péter
Írta: Serfőző Péter CEO, design lead

Beszéljünk?

Indítsunk egy projektet